Je jen málo osob, které by neměly rády oříšky, pokud tedy nemluvíme samozřejmě o těch, co jsou na ně alergické. Oříšky celkově disponují nejen skvělou chutí, která nás vždy pořádně nakopne, ale také potěší, ale také celou řadou blahodárných benefitů, minerálů, vitamínů, zdravých tuků a pozitivních účinků na naše tělo a zdraví celkově. Jedny z nejznámějších a nejvyužívanějších oříšků jsou bezesporu mandle, kterým se také přezdívá královny oříšků. V jaké podobě můžeme tedy na mandle narazit, jaké nám přináší jejich konzumace pozitiva a jak je používat v naší kuchyni? Na to všechno se nyní společně podíváme.
Začněme tedy pěkně popořádku a to tím, proč vůbec mandle konzumovat. Hlavním benefitem, kterým mandle disponují je vysoký obsah zdravých tuků, které naše tělo potřebuje, aby byla zajištěna správní funkce celého organismu. Podíváme-li se na složení mandlí zjistíme, že vůbec nejzastoupenějším vitamínem je vitamín E, který podporuje správnou funkci nejen pohlavních orgánů, ale také funguje jako prevence před nejrůznějšími chorobami, jako je například kardiovaskulární onemocnění, Parkinsonova choroba anebo třeba chronický únavový syndrom. Konzumace mandlí rovněž prospívá naší paměti, která se stává kvalitnější, a také podporuje mozkové funkce. Mandle se hodí také jako rychlá svačina anebo jako součást naší snídaně, protože probouzí naše tělo a dodává mu nepřeberné množství energie. A toto je jen nepatrný výčet z celkového množství prospěšných účinků mandlí.
V regálech obchodů jsou nám tyto plody nabízeny v nejrůznějších podobách, z nichž si vybere tu svou oblíbenou opravdu každý. V nabídce jsou samozřejmě v přírodní podobě, která samozřejmě obsahuje největší množství živin a prospěšných látek. Dále můžeme volit mandle blanšírované, které se hodí hlavně do pečení, anebo mandle pražené, solené a uzené, které potěší hlavně naše chuťové buňky. Jejich koupi si ale opravdu dobře rozmyslete, protože se jedná o skutečnou drogu. S jejich konzumací se poté rozhodně nebudete chtít rozloučit. Vůbec nejžádanější jsou ovšem v podobě mléka, které je skvělou alternativou klasického kravského mléka, a v podobě mandlové mouky https://www.nakliceno.cz/mandlova-mouka/, jež je dokonalým pomocníkem při pečení nejrůznějších dortů, dezertů, bábovek, buchet nebo třeba sušenek, protože v našem jídle zanechá lahodnou lehkou oříškovou chuť, která pokrmům dodává úplně jiný rozměr. Ke stejným účelům leze použít i doslova božské mandlové máslo, které vám doma rozhodně nezůstane jen tak ležet. A na závěr mi dovolte ještě jednu dobrou radu. Dle odborníků je vůbec nejlepší konzumovat mandle přes noc namočené ve vodě, kdy se v nich doslova probudí a znásobí jejich kouzlo.