Dopřejte dětem zdravější zmrzlinu


Ti z vás, co ještě pamatují dobu reálného socialismu, si možná vzpomenou na momenty, které vás jako děti dokázaly potěšit nebývalou měrou. Mezi nimi to mohly být návštěvy obchůdku s potravinami v sousedství, kde prodávala třeba maminka jedné z vašich spolužaček, a v nabídce běžného sortimentu nechyběla ani zmrzlina. Vanilková v kornoutku anebo ve formě ovocné dřeně v mrazicím boxu. Ovocné dřeně patří k nejzdravějším typům zmrzlin, a víte proč? Poněvadž ovoce není nutné nijak konzervovat, postačí jej pouze rozmixovat, mírně dochutit kvalitním hnědým třtinovým cukrem a umístit jej do vhodné vaničky nebo kelímku.

zmrzlina v kornoutku

Propagovat ovocné dřeně je docela snadné, jen když si to uvědomí výrobci zmrzlin a začnou jim dávat přednost před přeslazenými výrobky, konzervovanými chemickými „éčky“, přibarvovanými a aromatizovanými. Mražené ovoce lze pak také přidávat do jogurtů a musli nebo z něj vytvářet ovocné koktejly. Na co bychom však také měli myslet, je včasné a spolehlivé zpracování ovoce v době, kdy právě dozrává, a je třeba jej co nejdříve sklidit.

ovocné zmrzliny

K ukládání a transportu ovocných šťáv nebo rozmixovaného ovoce slouží IBC nádrže. Jde o speciální skládací boxy o objemu tisíc litrů, které se stohují na sebe do pěti vrstev, a takto putují k dalšímu zpracování, s maximálním využitím skladového a přepravního prostoru. IBC nádrž je zhotovena z tvrzené plastické hmoty, její stěny jsou hladké a snadno se proto udržuje v čistotě, což je pro výrobky v kontaktu s potravinami klíčové. Tento proces se zároveň podpoří vyměnitelnou vnitřní vložkou z polyetylenu, která se vždy využije pouze pro jednu várku nákladu. Odpadá tím pracné vymývání různých barelů a podobných nádob, s nimiž je celá operace zpracování ovoce komplikovaná a málo rentabilní. S IBC kontejnery je naopak práce se zemědělskými komoditami bezproblémová a pohodová.